srijeda, 23. siječnja 2013.

Savjet blogerima - "lajkanje" Facebook stranica

Mi, Blogeri volimo Facebook zbog nekoliko razloga, a jedan od njih su naši sljedbenici sa svim svojim komentarima, tzv. "lajkovima", idejama koje naše blogove čine još boljima. Naravno, morate biti iskreni i priznati da je to činjenica koja se svakako uzima u obzir kada pregovarate s potencijalnim sponzorom.


Facebook je mijenjao pravila za stranice vrlo često u posljednjih nekoliko mjeseci i ponekad je vrlo teško držati korak sa svim tim promjenama.

Međutim, jedna stvar koju sam naučila čak i kao početnica u bloganju, jest činjenica da se "lajkovi" broje, ali ne na način na koji bi ste očekivali. Iz nekog razloga, Facebook prepoznaje samo "lajkove" koje dolaze s osobnih profila. Pretpostavljam da je to zato kako bi se izbjegli oni lažni. Naravno, njihovo je pravo određivati pravila, ali postoji nešto što možete učiniti kako bi jedni drugima pomogli (jer bloganje je stvaranje zajednice, bar ja na to gledam tako) - možemo "lajkati" neku stranicu s našeg osobnog profila, kao i sa našim FB stranicama.

Postupak je vrlo jednostavan, a ja ću vam ga pokazati u nekoliko jednostavnih koraka (stranica s u primjeru je englesla verzija moje FB stranica).

Pronađite stranicu koju želite "lajkati", te prvo to učinite sa svog osobnog profila. Zatim kliknite na malu tipku za opcije i izaberite opciju "Like As Your Page". Ovo je moguće čak i ako imate više od jedne stranice (kao što je to slučaj kod mene), jer ćete biti u mogućnosti birati između svojih stranica.






I to je to! Primijetit ćete kako se broj "lajkova" promijenio kada sta kliknuli "Sviđa mi se" sa svog osobnog profila, ali ne i kada ste to učinili kao stranica. Osobno, ja radije komentiram kao stranica (što znači da ćete me primijetiti kao Stepfordsku Suprugu). To je moj način čuvanja privatnost na Facebooku, a primijetila sam kako mnogi drugi blogeri čine isto.

Moje je mišljenje kako se blogeri međusobno trebaju podržavati (posebice ako zastupaju ista načela) i ja vjerujem da je ovo definitivno jedan od najboljih načina. I naravno, da biste proširili glas o sebi kao o blogeru. (Jesam li spomenula da sam početnica?)

Kakva su Vaša iskustva? Da li radije koristite svoj ​​osobni račun na FB ili ga radije koristite kao stranica? Kako stojite s brojem "lajkova" - pretežu li stranice ili osobni profili?



3 komentara:

  1. Početnica nisam, učestala korisnica jesam ali da mogu reć profesionalka, e to nisam.
    Imam blog od kada znam za sebe. Činjenica je da su se adrese s vremenom mijenjale, čitatelji su se mijenjali, u smjeru prema dolje ide i činjenica da sam imala nekoliko godina stanke pa sam izgubila čitatelje. Međutim, pokušavam ih vratit, ne iste naravno. To bi bilo nemoguće. A i ne želim iste jer su me svi znali. Bilo je tu predrasuda, neki su se čak i naljutili jer su se pronašli negdje u mojim tekstovima iako ja nikada nisam nikoga vrijeđala. A jednom sam završila i kod ravnatelja na razgovoru jer sam napisala da mrzim svoj razred i da želim što prije napustiti ovu školu. Sada nakon nekoliko godina, nadam se da sam se barem malo opametila. Trenutno pokušavam voditi stranicu na fejsu - anonimno.

    OdgovoriIzbriši
  2. Lijep pozdrav , našla sam post , tema je odlična , to baš i mene ovih dana zaokuplja .
    Nova sam i na blogeru i na Fb , jedno godinu dana . Naravno , nisam zadovoljna sa brojevima ali se nisam ni potrudila dovoljno .
    Problem je još što sam prvo uredila blog sa jednim imenom , na FB imam osobni profil i još imam page koja se ne odnosi na blog , tako je i drugo ime ..... čini mi se totalna zbrka .
    Zainteresirana sam za stvaranje zajednice blogera , to je vrlo zgodno , stvaraju se kontakti , podiže čitanost blogova .....

    OdgovoriIzbriši
  3. Lijep pozdrav , pišem po drugi put jer mi google račun stvara neke probleme . Da , novina je puno i na FB i na Blogeru. Svakako je korisno da podržavamo jedni druge , zajednice blogera su vrlo zgodne i praktične . Relativno sam nova . Problem mi je jer sam uzela različite naslove za blog i FB page a imam i privatan profil sa imenom i prezimenom .
    Primjetila sam da lajkove ne donosi page to page nego osobni profil može lajkati na page .
    Idem na vašem / tvojem blogu ostaviti "trag" , ako mi to uspije .
    Inače moja page na FB je Atelje ručnog rada - aRR ,
    blog je Povratak ili Povratak prirodi . Napravila sam zbrku sa različitim nazivima .

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...