Vjerujem da je recesija (i prizori gladi u svijetu) mnoge natjerala da se zamisle nad time koliko hrane bacamo i na koji bi ju se način moglo još nekako iskoristiti.
Evo par ideja kako iskoristiti kruh koji, ruku na srce, zbilja više nije ukusan nakon 2 dana, unatoč svim aditivima kojima ga filaju.
1.
Pohani kruh
šnite od pola štruce starog kruha
3 jajeta
1 dcl mlijeka
malo soli
ulje za prženje - ne treba puno, tek toliko da prekrije površinu tave
Sama priprema je vrlo jednostavna - izrežete kruh na šnite i umočite ga u mješavinu jaja i mlijeka. Ja obično stavim 3 jaja i 1dcl mlijeka i malo soli za pola štruce kruha.
Za ovo jelo idealan je kruh "Karlovačka baka" proizvođača Žitoproizvod, a ima ga za kupiti u Mercatoru, ponekad i u Konzumu. Također, kruh treba biti star dan - dva, ne pretvrd jer će inače pucati prilikom rezanja i nećete moći oblikovati lijepe, pravilne šnite. Isto tako, nije dobro rezati pretanke šnite, jer će se raspadati prilikom namakanja u jaja i mlijeko.
Nakon toga stavite pržiti na vruće ulje, s obje strane. Da biste bili brže gotovi, pecite "u paraleli", odnosno na dvije tave istodobno, a za okretanje će vam super poslužiti nož za palačinke.
Poslužuje se i jede odmah, nije baš fino ako se ohladi. Super je u kombinaciji s kiselim vrhnjem ili abc sirom.
2. Topli
sendviči
šnite od pola štruce starog kruha
1 kiselog vrhnja,
2 jajeta,
20 dag pureće šunke i
20 dag nekog polutvrdog sira (npr. tilzit ili podravec)
malo soli
origano
50 g šampinjona
mlijeko za podlijevanje
Protvanj premažite maslacem i na njega poslažite narezane šnite starog kruha. Kao i za pohani kruh, i za ovo mi je idealna gore već spomenuta "Karlovačka baka" proizvođača Žitoproizvod, a ima ga za kupiti u Mercatoru, ponekad i u Konzumu.
Na šnite jednoliko rasporedite smjesu 1 kiselog vrhnja, 2 jajeta, 20 dag pureće šunke i 20 dag sira (šunku i sir kupite izrezane na šnite/listiće/kriške te ih narežite na još sitnije komadiće, jer će vam biti lakše rasporediti smjesu po kruhu).Po želji možete dodati i šampinjone, ali ne previše, kako sendviči ne bi bili previše "gnjecavi".
Pecite oko 20 minuta na 180 stupnjeva (budite blizu pećnice, gotovo je začas, ovisno o tome koliko ste debelo rasporedili smjesu). Kad vidite da su već gotovo pečeni, podlijte mlijekom i ostavite još pet minuta u pećnici. Taj je korak nužan kako se sendviči ne bi previše osušili.
3.
Pita popara
500 g starog kruha
200 ml kiselog vrhnja (to je jedna čašica) – ja koristim ono crveno, s 20% m.m. jer ima puniji okus
50 ml suncokretovog ulja
100 g svježeg kravljeg sira
5 jaja
sol
parmezan / sir ribanac
Stari kruh narežite na kockice i istresite u protvanj namazan maslacem.
Izmiješajte jaja, kiselo vrhnje, ulje, sol i svježi sir. Ja to radim običnom pjenjačom, ali može se i mikserom, no tad mi sve šprica na sve strane, pa da si ne stvaram dodatnog posla, jednostavno ne koristim mikser ako nije nužno.
Dobivenu smjesu izlijte u protvanj i još jednom sve promiješajte.
Pospite parmezanom / ribancem i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu, oko 30 minuta na 200°C. Bitno je da porumeni /posmeđi, tad znate da je gotovo.
4.
Krušne mrvice
U tom slučaju ja ga ostavim da se osuši do kraja, ali prije toga narežem na manje komadiće (kako bi mi kasnije stao u otvor mlinca). Možete ga raširiti u nekoj većoj posudi u blizini peći ili radijatora. Obzirom da imam dvije male znatiželjne cure koje bi garantirano to prevrnule i prosule po podu, onda kruh zamotam u papir (obavezno papir, nikako plastičnu vrećicu, jer će inače popljesniviti) i ostavim u kutiji za kruh u kuhinji. Nakon tjedan – dva spreman je za mljevenje u krušne mrvice, što napravim mlincem za orahe (opet podsjećam da je bitno narezati ga na sitnije komade prije no što se skroz osuši).
Tako dobivene mrvice čuvam u dobro zatvorenim staklenim ili plastičnim posudama. Nisam primjetila da imaju neki poseban rok trajanja, znaju mi stajati i po nekoliko mjeseci, bez ikakvih vidljivih promjena u mirisu ili okusu, samo pazim da je na suhom i hladnom mjestu.
Za ovo koristim sve moguće vrste kruha, i bijeli, i kukuruzni i onaj sa sjemenkama.
Krušne mrvice koristim za pohanje mesa, kao dodatak štruklima ili knedlama sa šljivama.
5.
Kao sastojak faširane štruce
komadić starog kruha - prikladne sve vrste
topla voda / mlijeko – količina dovoljna da prekrije kruh
1 jaje
500 g mljevenog mesa
začini: sol, papar, vegeta, crvena paprika
maslac
parmezan i / ili krušne mrvice
Namočite ga u toploj vodi ili mlijeku (potopite žlicom, jer neće se dobro namočiti ako samo pliva na površini, procijedite i umiješajte u smjesu za faširanu štrucu (1 jaje, 500g mljevenog mesa, sol, papar, vegeta, crvena slatka paprika) i istresite u maslacem namazan protvanj. Za ovu količinu mesa dovoljan vam je neki manji protvanj.
Po želji možete posuti parmezanom i/ili krušnim mrvicama. Pecite na 180 stupnjeva, oko pola sata.
Read it in English.
Popara i mesna struca mi se posebno svidjaju. Koliko velik protvan za poparu? Francuski kruh mi je odlican kad se poslije pecenja uvalja u mjesavinu gorkog kakaa, stazb secera i malo cimeta. Pravo otkrice!
OdgovoriIzbrišiJa stavim u veći protvanj, dimenzija otprilike 35x45cm, da mi se bolje i brže ispeče
OdgovoriIzbrišii svakako cu probati ovu slatku varijantu francuskog tosta, zvuci mljac!
OdgovoriIzbriši