srijeda, 7. studenoga 2012.

Pet načina kako iskoristiti stari kruh


Ja sam od one stare škole odgoja, generacija koju se još uvijek učilo da se ništa ne smije baciti, pogotovo kruh, da to već "spada u grijehe".

Vjerujem da je recesija (i prizori gladi u svijetu) mnoge natjerala da se zamisle nad time koliko hrane bacamo i na koji bi ju se način moglo još nekako iskoristiti.

Evo par ideja kako iskoristiti kruh koji, ruku na srce, zbilja više nije ukusan nakon 2 dana, unatoč svim aditivima kojima ga filaju.


1.     Pohani kruh

Netko ovo još zove i "kruh u jajetu" ili amerikanizirani "French toast". Idealan doručak vikendom, kad vam se nikud ne žuri.

šnite od pola štruce starog kruha
3 jajeta
1 dcl mlijeka
malo soli
ulje za prženje - ne treba puno, tek toliko da prekrije površinu tave

Sama priprema je vrlo jednostavna - izrežete kruh na šnite i umočite ga u mješavinu jaja i mlijeka. Ja obično stavim 3 jaja i 1dcl mlijeka i malo soli za pola štruce kruha.

Za ovo jelo idealan je kruh "Karlovačka baka" proizvođača Žitoproizvod, a ima ga za kupiti u Mercatoru, ponekad i u Konzumu. Također, kruh treba biti star dan - dva, ne pretvrd jer će inače pucati prilikom rezanja i nećete moći oblikovati lijepe, pravilne šnite. Isto tako, nije dobro rezati pretanke šnite, jer će se raspadati prilikom namakanja u jaja i mlijeko.



Izvor slike: Žitoproizvod

Nakon toga stavite pržiti na vruće ulje, s obje strane. Da biste bili brže gotovi, pecite "u paraleli", odnosno na dvije tave istodobno, a za okretanje će vam super poslužiti nož za palačinke.

Poslužuje se i jede odmah, nije baš fino ako se ohladi. Super je u kombinaciji s kiselim vrhnjem ili abc sirom.


2.     Topli sendviči

U kombinaciji sa zelenom salatom i šalicom jogurta postaju brzinski ručak. 

šnite od pola štruce starog kruha
1 kiselog vrhnja,
2 jajeta,
20 dag pureće šunke i
20 dag nekog polutvrdog sira (npr. tilzit ili podravec)
malo soli
origano
50 g šampinjona
mlijeko za podlijevanje

Protvanj premažite maslacem i na njega poslažite narezane šnite starog kruha. Kao i za pohani kruh, i za ovo mi je idealna gore već spomenuta "Karlovačka baka" proizvođača Žitoproizvod, a ima ga za kupiti u Mercatoru, ponekad i u Konzumu.

Na šnite jednoliko rasporedite smjesu 1 kiselog vrhnja, 2 jajeta, 20 dag pureće šunke i 20 dag sira (šunku i sir kupite izrezane na šnite/listiće/kriške te ih narežite na još sitnije komadiće, jer će vam biti lakše rasporediti smjesu po kruhu).Po želji možete dodati i šampinjone, ali ne previše, kako sendviči ne bi bili previše "gnjecavi".

Pecite oko 20 minuta na 180 stupnjeva (budite blizu pećnice, gotovo je začas, ovisno o tome koliko ste debelo rasporedili smjesu). Kad vidite da su već gotovo pečeni, podlijte mlijekom i ostavite još pet minuta u pećnici. Taj je korak nužan kako se sendviči ne bi previše osušili.


3.     Pita popara

Recept sam originalno našla ovdje, ali malo sam ga prilagodila vlastitom ukusu. U kombinaciji sa sezonskom salatom predstavlja još jedan brzinski ručak.

500 g starog kruha
200 ml kiselog vrhnja (to je jedna čašica) – ja koristim ono crveno, s 20% m.m. jer ima puniji okus
50 ml suncokretovog ulja
100 g svježeg kravljeg sira
5 jaja
sol
parmezan / sir ribanac

Stari kruh narežite na kockice i istresite u protvanj namazan maslacem.

Izmiješajte jaja, kiselo vrhnje, ulje, sol i svježi sir. Ja to radim običnom pjenjačom, ali može se i mikserom, no tad mi sve šprica na sve strane, pa da si ne stvaram dodatnog posla, jednostavno ne koristim mikser ako nije nužno.

Dobivenu smjesu izlijte u protvanj i još jednom sve promiješajte.

Pospite parmezanom / ribancem i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu, oko 30 minuta na 200°C. Bitno je da porumeni /posmeđi, tad znate da je gotovo.


4.     Krušne mrvice

Ako je kruh već toliko star da puca i mrvi se čak i prilikom rezanja električnim nožem, onda nije prikladan za gornje recepte. 

U tom slučaju ja ga ostavim da se osuši do kraja, ali prije toga narežem na manje komadiće (kako bi mi kasnije stao u otvor mlinca). Možete ga raširiti u nekoj većoj posudi u blizini peći ili radijatora. Obzirom da imam dvije male znatiželjne cure koje bi garantirano to prevrnule i prosule po podu, onda kruh zamotam u papir (obavezno papir, nikako plastičnu vrećicu, jer će inače popljesniviti) i ostavim u kutiji za kruh u kuhinji. Nakon tjedan – dva spreman je za mljevenje u krušne mrvice, što napravim mlincem za orahe (opet podsjećam da je bitno narezati ga na sitnije komade prije no što se skroz osuši).



Tako dobivene mrvice čuvam u dobro zatvorenim staklenim ili plastičnim posudama. Nisam primjetila da imaju neki poseban rok trajanja, znaju mi stajati i po nekoliko mjeseci, bez ikakvih vidljivih promjena u mirisu ili okusu, samo pazim da je na suhom i hladnom mjestu.

Za ovo koristim sve moguće vrste kruha, i bijeli, i kukuruzni i onaj sa sjemenkama.

Krušne mrvice koristim za pohanje mesa, kao dodatak štruklima ili knedlama sa šljivama. 



5.     Kao sastojak faširane štruce

Još jedna mogućnost korištenja starog, jako osušenog kruha.

komadić starog kruha - prikladne sve vrste
topla voda / mlijeko – količina dovoljna da prekrije kruh
1 jaje
500 g mljevenog mesa
začini: sol, papar, vegeta, crvena paprika
maslac
parmezan i / ili krušne mrvice

Namočite ga u toploj vodi ili mlijeku (potopite žlicom, jer neće se dobro namočiti ako samo pliva na površini, procijedite i umiješajte u smjesu za faširanu štrucu (1 jaje, 500g mljevenog mesa, sol, papar, vegeta, crvena slatka paprika) i istresite u maslacem namazan protvanj. Za ovu količinu mesa dovoljan vam je neki manji protvanj.

Po želji možete posuti parmezanom i/ili krušnim mrvicama. Pecite na 180 stupnjeva, oko pola sata.

Read it in English.


 

3 komentara:

  1. Popara i mesna struca mi se posebno svidjaju. Koliko velik protvan za poparu? Francuski kruh mi je odlican kad se poslije pecenja uvalja u mjesavinu gorkog kakaa, stazb secera i malo cimeta. Pravo otkrice!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja stavim u veći protvanj, dimenzija otprilike 35x45cm, da mi se bolje i brže ispeče

    OdgovoriIzbriši
  3. i svakako cu probati ovu slatku varijantu francuskog tosta, zvuci mljac!

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...