petak, 16. studenoga 2012.

Najbolje slikovnice za djecu

U prošlom sam postu govorila o poticanju ljubavi prema knjigama i čitanju, te uključila opsežan popis kvalitetnih dječjih knjiga i slikovnica koje se mogu nabaviti na ovogodišnjem Interliberu.

Izvrsnih slikovnica ima zaista puno, pa donosim još jedan popis za male "čitače". Vjerujem da bi se i to dalo nabaviti na spomenutom sajmu knjiga. Navedeni su prema izdavačima, da se lakše možete snaći.


Golden marketing

Dick Bruna: Serija slikovnica o Miffy i njenim prijateljima

Izvor: gmtk.hr
Tko još ne zna za Miffy? Jednostavni oblici, žive boje i lako pamtljivi stihovi magnet su za djecu, ali i za mame i tate. Ove slikovnice postoje u verziji i s tvrdim i s mekanim stranicama pa se i manja i veća djeca mogu zabavljati s njima. Moja starija kćer u dobi od dvije i pol godine već je znala recitirati veći dio slikovnice "Miffy plače", što vam dovoljno govori o jednostavnosti i lakopamtljivosti stihova.

Ovih dana u kazalištu Trešnja u Zagrebu igra predstava "I opet...Miffy", koja je nastavak popularne predstave "Miffy". Sav prihod ide u humanitarne svrhe za Udrugu Kolibrići, udrugu roditelja vitalno ugrožene djece. Toplo preporučam da ju pogledate, ako već niste, predstava je izvrsna za manju djecu (iako na Trešnjinima stranicama piše 4+, moja je curka gledala prvi nastavak u dobi od 2.5 godine, baš kad je bila u fazi recitiranja Miffy plače i izdržala je cijelu predstavu bez problema). Ako ste veliki obožavatelj Miffy, ponesite gotovinu, jer u sklopu kazališta postoji mali dućančić sa brojnim suvenirima na temu Miffy, koji ne prima nikakve kartice, čak niti debitne (Maestro).

Trenutno pripremam i tekst o dobrim kazališnim predstavama za djecu, uskoro će biti dostupan.

O Miffy su snimljeni i brojni crtići.


Tony Ross: Serijal slikovnica o Maloj princezi 

Izvor: gmtk.hr


Izvrsne, poučne slikovnice, namijenjene djeci u dobi od 2-4 godine obrađuju teme poput pranja ruku, odvikavanja od pelena i češljanja, dakle navikama koje djeca u toj dobi usvajaju, a ove im slikovnice svakako u tome mogu pomoći, jer im pristupaju na duhovit način i popraćene su jednostavnim ilustracijama.

U originalu postoji čitav niz naslova, no nažalost nisu svi prevedeni na hrvatski. Postoje i istoimeni crtići.




Hrvatski crveni križ
Mišica Milica - Mišje (ne)zgode u parku





Edukativna slikovnica u izdanju Hrvatskog crvenog križa, kojom se djecu već od najranije dobi želi upozoriti na opasnosti trgovine ljudima. Slikovnicu je moguće nabaviti pozivom lokalnom društvu Crvenog križa.





 
Mozaik knjiga

Ela Peroci: Maca papučarica


Još jedan klasik, izvrsna pomoć kada želite naučiti djecu da nose papuče i pospremaju igračke.

Tijekom ljeta, u sklopu manifestacije Ljeto na Štrosu, izvodi se i istoimena, besplatna lutkarska predstava.






Naša djeca

Branko Ćopić: Ježeva kućica


Izvor: nasa-djeca.com
Veseli i lakopamtljivi stihovi čine ovu slikovnicu privlačnom već i mlađoj djeci (iako zbog mekog uveza treba dvaput razmisliti prije nego im ovu slikovnicu date u ruke). U knjižarama i supermarketima postoji izdanje uz koje dolazi i CD s uglazbljenom verzijom cijele priče. Sigurno se sjećate toga iz vaših vlastitih vrtićkih dana. Kao dijete, znala sam ju napamet, čak sam uspjela nasamariti svoju baku, rekavši joj da znam čitati, a zapravo sam recitirala. Činjenica da sam točno znala gdje treba okrenuti stranicu (a ponavljam da tad još nisam znala čitati), dovoljno vam govori kakav sam obožavatelj bila.  Kad smo saznali da čekamo bebu, ovaj komplet slikovnice i CD-a bila je prva stvar koju smo kupili "za bebu". O kako smo tad malo znali o djeci! Nije nam baš bilo jasno da takve stvari dolaze tek kasnije :)

Zagrebačko kazalište lutaka prema ovoj je slikovnici napravilo također jednu sjajnu predstavu. 



Sigurna sam da postoji još cijela hrpa edukativnih i korisnih slikovnica - ja sam se koncentrirala na one koje je moguće nabaviti u našoj knjižnici i koje sam zaista čitala s djecom i u kojima su ona uživala. Voljela bih čuti još koju dobru preporuku od vas. Postoji li neka slikovnica koju nisam nabrojala u ovom ili prošlom postu, a smatrate ju prikladnom za dob do 4 godine? 

Read it in English. 


Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...