subota, 27. listopada 2012.

Noć vještica

Čitam na Facebooku jednu zahuktalu raspravu o proslavi Halloweena u nas. Autorica jednog, po meni jako kvalitetnog bloga, fotografijom prekrižene bundeve dala je do znanja svojim fanovima kako ne slavi Halloween jer je oprečan kršćanskim običajima te ne želi objavljivati materijale vezane uz spomenuti dan. Cijelu raspravu možete pogledati ovdje.


Inače smatram kako je njen blog sjajan i jedan od boljih s hrvatskog govornog područja. Često ga posjećujem, nastavit ću to i dalje, a preporučujem i vama da ga posjetite na ovoj adresi - vidi se da je riječ o iskusnoj učiteljici koja voli svoj posao i nesebično dijeli radne listove i ostale materijale za rad s djecom.

Povod za ovaj moj post je autoričino objašnjenje te slike: "Dragi prijatelji, uskoro će blagdan Svih svetih, kršćanima (i mnogima drugima) veoma ozbiljan dan duboke poruke, a koji nema baš nikakve veze s već pomalo uvriježenim običajima i kod nas da se tada obilježava Noć vještica. Kako Zlatna djeca itekako drže do svoje vjere, kulture i tradicije, a Noć vještica je tome oprečna, lijepo vas molim da mi NE ŠALJETE nikakve priloge vezane uz "Halloween", jer ih NE OBJAVLJUJEM! Nasuprot tome, svaki prilog vezan uz blagdane Svi sveti i Dušni dan rado ću objaviti!"

Kao što sam već napisala, nemam ništa protiv autorice bloga, ali smeta me isključivost i zatvorenost ne samo kršćanske već i ostalih religija, ta nepovjerljivost prema novome, koja je po meni nespojiva s duhom današnjeg vremena. 

Razumljiva mi je tvrdnja autorice (možete ju vidjeti u komentarima na gornjem linku) da je sam svoj gazda na svom blogu, pa tako sama odlučuje što će objaviti, a što ne - uostalom većina nas je i započela s pisanjem bloga iz sličnih pobuda, bez paske lektora, cenzora i urednika. Također mi je, s kulturološkog aspekta, jasno zašto religije ne žele usvajati nove običaje jer bi asimilacijom zapravo nestale, ali ponavljam da mi je takvo tvrdo stajalište nespojivo s duhom današnjeg globalnog svijeta.

31. listopada neću rezbariti bundevu, jer ne znam kako, niti ću na bilo koji poseban način obilježiti taj dan, ali svojoj ću djeci (koje nastojim odgajati u duhu tolerancije prema drugima) svakako pričati o All Hallow's Eve, kao o drevnom keltskom običaju koji je danas udomaćen u anglosaksonskom svijetu i komercijaliziran je, kao uostalom i svi ostali blagdani diljem svijeta. Možda riješimo i koji radni list na tu temu. 

Read it in English.  



Broj komentara: 6:

  1. Evo, osjećam se pozvanom komentirati ovaj Vaš post. Najprije, da Vas ispravim, urednica Zlatne djece nije učiteljica i ništa u vezi s onim što objavljuje na Zlatnoj djeci nema veze s njezinim poslom. Većinu materijala radi sama, u svoje dragocjeno slobodno vrijeme, temeljito i s ljubavlju, prvenstveno za svoju djecu (ima ih troje, svi su predškolskog ili nižeg školskog uzrasta). Rado je svoje materijale podijelila i sa svima drugima i vjerujem da svi od toga mogu imati samo koristi. U vezi sa spornom slikom, recite mi molim Vas, što biste Vi rekli da ja uđem u Vašu kuću i na Vaš najdraži zid u Vašem dnevnom boravku, objesim sliku nekog matorog muškarca koji neprimjereno dodiruje neku sasvim malu djevojčicu? Možda nije isto, ali vjerujem da ste shvatili što sam htjela reći...

    OdgovoriIzbriši
  2. Draga Mirjana, prije svega hvala na komentaru, uvijek mi je drago čuti povratne informacije mojih čitatelja.
    Da, na autoričinoj stranici pise da je vjeroučiteljica, pa se u tom smislu moram sama ispraviti, jer to zaista nije isto što i učiteljica.I da, njeni su materijali izvrsni što nisam propustila napisati u gornjem postu.
    A za Vaš primjer u kojem opisujete pedofiliju, mogu samo reći da je ipak neprimjeren, jer ne možemo brkati kruške i jabuke - dakle neprihvaćanje tuđe tradicije i gnjusan zločin su dvije stvari koje se ne daju miješati niti uspoređivati.

    OdgovoriIzbriši
  3. Imate pravo, primjer je možda malo neumjesan, ali hajdete, pokušajmo još jednom. Zamislimo sličnu situaciju, u kojoj ja dolazim k Vama, ulazim u VAŠU kuću i stavljam na VAŠ najdraži zid u dnevnom boravku SVOJU najdražu sliku (jer JA mislim da bi ta slika baš dobro pristajala u VAŠU dnevnu sobu). Što biste mi rekli?
    Autorica Zlatne djece NIJE nikom zabranila da bilo što lijepi po svojim zidovima, samo NE ŽELI imati na SVOM zidu ono što se protivi njezinim uvjerenjima.
    A budući da je autorica magistrica teologije, koja je također studirala i hrvatski jezik i književnost (i zato sama lektorira svoje postove), sigurna sam da o ovom području ima daleko više znanja od mnogih od nas.
    I ne, nipošto nije "zatucana", kako je to jedna osoba u komentarima napisala, o čemu slobodno možete upitati bilo kojeg srednjoškolca kojem predaje ili je predavala kao profesorica vjeronauka, ali također i drugih religija.
    Želim Vam ugodan dan!

    OdgovoriIzbriši
  4. Sve što kažete stoji, i ako još jednom pažljivo pročitate moj post, vidjet ćete da sam ja rekla isto to, samo malo drugim riječima (u onom dijelu kad pišem da shvaćam njenu izjavu da želi biti sam svoj gazda na svom blogu). Vidim da branite autoricu, pretpostavljam da ju poznajete, ali moj post nipošto nije napad na nju niti je tako zamišljen (dapače, stavila sam link na ovaj tekst u komentarima te sporne rasprave), ja samo polemiziram o općeraširenom stajalištu da ništa tuđe ne valja i da se tuđe negira, a samo svoje veliča, a rasprava o Halloweenu započeta na njenoj Facebook stranici samo je povod za moj post.

    Hvala, ugodan dan želim i Vama!

    OdgovoriIzbriši
  5. Pa da, stvar i jeste u tome što Vam je sve jasno i logično, a ipak se čudite. Ja osobno ne vidim tu ništa što je za čuđenje.
    Naravno, niti moji komentari nisu upućeni izravno Vama, nego su to također samo moja osobna razmišljanja i žao mi je ako ste shvatili da Vas na bilo koji način napadam.
    Još jedna stvar, taj post je dobio 366 "lajkova" i puno pozitivnih komentara, zanima me kako nitko nije to primijetio, već je samo nekoliko osoba imalo negativan komentar koji su "dali na sva zvona".
    Fascinira me kako takva manjina ima potrebu svima onim drugima nametati svoje stavove, dok istovremeno drugog napada zbog obrane njegovog stava. Dosljednost?

    OdgovoriIzbriši
  6. Pa eto meni jest za čuđenje kako se tuđe kulture i dalje ne prihvaćaju, unatoč svemu što smo iz povijesti mogli naučiti čemu neprihvaćanje vodi. Broj "lajkova" samo pokazuje koliko su takvi stavovi opće-rašireni. Da, na spomenutoj je raspravi bilo i neprimjerenih komentara i njih ne odobravam (neke nisam ni vidjela, jer su izbrisani, ali iz konteksta se vidi da neki komentari nedostaju).

    Vidim da se ne razumijemo, vidim da Vam nije jasno što sam htjela reći, jer samo drugim riječima ponavljate ono što sam ja rekla, tako da predlažem da ovime i završimo ovu raspravu jer mi se čini besmislena.

    Dakle, stručnost i kvalitetan rad autorice bloga Zlatna djeca nisu sporni, kao niti činjenica da ona ne želi stavljati materijale vezane uz Noć vještica na svoj blog / Facebook timeline, to je njezino pravo koje poštujem.
    Ono o čemu ja ovdje raspravljam, a potaknuta njenom fotografijom (u kojoj je prekrižila simbol tuđe kulture, a istodobno traži poštivanje svoje kulture) i raspravom koja se razvila,jest činjenica da ne možemo negirati druge kulture i praviti se da one ne postoje, u današnjem globaliziranom i višestruko umreženom svijetu.Ne moramo ih prakticirati, ali malo uvažavanja nikom ne škodi. A to se sigurno ne čini križanjem simbola koji nekom drugom nešto znači.

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...