ponedjeljak, 4. ožujka 2013.

Osam stvari koje sam naučila od svoje obitelji i na kojima sam im jako zahvalna


Postoje neke stvari koje sam naučila od svoje obitelji, a na kojima sam im danas jako zahvalna i iskreno se nadam da ću ih uspjeti prenijeti na svoju djecu.1. O školi - ona ti mora biti na prvom mjestu. 

 

Ako ne završiš školu, čeka te loš izbor teških fizičkih poslova i plaća nedovoljna da pokrije životne troškove (što sam i iskusila u studentskim danima i nije mi padalo na pamet zapustiti faks zbog "karijere" u američkoj pečenjari).

Nikad ne prestaj učiti i usavršavati se. Uvijek čitaj. Budi član lokalne knjižnice. Uči strane jezike.

2. O novcu - on ne raste na drveću. Moraš ga zaraditi. 

 

Nitko ti ga neće dati samo tako. Ako ti ga i nudi, ima neki interes u tome, a ti moraš provjeriti kakav (ili popularnije: ne pričaj sa sumnjivim strancima)

U mojoj obitelji novac je uvijek bio problem. Kao i većini ljudi, 80- i 90-te ekonomski su bile iznimno teške (a ni danas nije blistavo) i morala sam raditi kako bih mogla studirati (vidi točku 1). Često sam bila bijesna zbog toga, krivila političare i zlatnu mladež i znalo mi se dogoditi da zbog umora ne pokazujem svoj maksimum na ispitima, ali danas sam svjesna koliko je to bilo korisno iskustvo.

3. O štednji - Smiješ trošiti onoliko koliko imaš.  


Taj dio priče posebno zahvaljujem bakama i djedovima, koji su pamtili i teža vremena i koji su znali reći da svaki novčić treba prevrnuti dva puta prije nego ga potrošiš. Novcem se kupuju potrebne stvari, a ostatak se štedi, "za crne dane".

4. O prirodi - Recikliraj.

 

I opet hvala bakama i djedovima koji su me naučili reciklirati. Na neki je način ta osobina i najzaslužnija za pokretanje ovog bloga i za sve igračke koje su nastale od recikliranih materijala.

Ništa se ne smije baciti, a posebno ne kruh. Svakoj se stvari može naći neka nova namjena, a ako baš moraš baciti, odnesi u odgovarajući kontejner ili na reciklažno dvorište.

Priroda je dar s neba i MORAŠ ju čuvati.

5. O sreći - ona je u malim stvarima

 

Novac je potreban za kupovanje stvari koje su ti potrebne (vidi točku 3), ali ne može kupiti sreću.

Sunčan dan je dovoljan razlog za sreću. Još ako si obavila sve poslove (vidi broj 7) pa možeš u šetnju, što će ti više?

6. O gubljenju vremena - Dugi telefonski razgovori, gledanje sapunica, čitanje tračerskih časopisa i ispijanje kava po birtijama su gubitak vremena, a ne odmaranje i opuštanje, kako se danas to popularno zove. Točka. 

 


7. O odmoru - Odmaraš se tek kad obaviš sve poslove koje imaš.


Pod "odmorom" se ne podrazumijeva odlazak u birtiju (tako je moja obitelj zvala ono što je danas poznatije kao lounge bar). (vidi točku 6)

Kućanski poslovi su nužnost i moraju se obaviti. Jambranje i cendranje tu ne pomaže, već samo produžuje njihovo obavljanje. Obavi to i onda se možeš odmoriti. Točka.

8. O poslu - Nama si važna, ali svijet se ne vrti oko tebe. 


Kolege i poslodavci neće titrati oko tebe. Bitna je kvaliteta, a ne kvaniteta - poslodavcu je važno na koji ti način možeš poboljšati njegovo poslovanje, a ne koliko dugo ostaješ na poslu. Trebaš raditi za sebe, a ne za druge. Tuđi posao je uvijek tuđi posao.


*                      *                        *


Nema smisla pretvarati se da je uvijek sve bilo savršeno, jer nije, niti savršenstvo postoji, ali zbilja sam im zahvalna na tome što su me naučili da se snađem u životu i kad njih ne bude i smatram da je to najvažnija zadaća svakog roditelja.
Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...