četvrtak, 21. ožujka 2013.

Domaći plastelin

Jeste li znali da plastelin lako i brzo možete napraviti i u vlastitoj kuhinji? Sve što vam treba jest brašno, sol, voda, ulje i limunska kiselina te prehrambene boje (dostupne u svim većim trgovinama).

Istina da kupovni plastelin nije skup, ali ovdje nije riječ o uštedi, već o činjenici da su djeca sklona svašta staviti u usta pa smo ipak malo mirniji kad je napravljen od jestivih sastojaka. Također, ono što je velika prednost ovako napravljenog plastelina jest činjenica da se ne lijepi za podove te ga je lako pomesti nakon igre.

Potrebna količina sastojaka: 

500 g oštrog brašna
130 g soli
40 g limunske kiseline
1 dcl ulja
5 dcl vode
prehrambena boja - vrsta i količina po želji

Dok čekate da zavrije mješavina vode, ulja i prehrambene boje, pomiješajte suhe sastojke u zasebnoj zdjeli. Klinci će uživati ako ih uključite:


Kad voda zavrije, dodajte preostale sastojke i neprestano miješajte dok ne dobijete smjesu željene gustoće. Ono što je super u cijeloj priči jest činjenica da ništa ne možete zeznuti. Ako ispadne prerijetko, dodajte brašna, ako bude pregusto, dodajte vode. 

Ostavite da se ohladi (to je klincima najgori dio) i igranje može početi!

Ako vam se ne sviđa miris nastale mase, možete dodati nešto mirisno, mi npr. koristimo cimet, ali poslužit će i vanilin šećer.

Kao što možete vidjeti iz donje slike, ispala nam je poveća količina (volumen te posude je 2 litre). 


Kalupi za kolače, prazne plastične podloge iz bombonijera ili adventskih kalendara - sve će to biti izvrsni dodaci igri, kao i maštovit način recikliranja


Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...